5 Mart 2011 Cumartesi

Kahvehane kültüründe yancılığın önemi

Mühim olduğu kadar yerelliği su götürmez toplumsal olgu.

 Yancılık tavır açısından 2'ye ayrılır. Birincisi, oyun kuran dörtlüye çöreklenip yediğini içtiğini bedavaya getiren hatta ortama girerken karşıdan nereye "kundaklanabilirimi" düşünen tam manasıyla beleşciliği yaşam felsefesi haline getirmiş grup; ikincisi ise, masaya oyun esnasında oturup bana bakabilecek misiniz pazarlığını kafadan koyan modeldir. Tabi ikinci grup ilk gruba oranla daha yeğdir.

 Yine de bu grubunda çok tasvip edilmeyen bir tavırla pişmiş kelle edasında sınır tanımayarak masada ki oyunculardan birisinin arkadaşı olmasından kuvvet alarak evlere şenlik bir halet-i ruhiyeyle laf salatası yapması söz konusudur. Yorum üzerine yorum yaparak bir nevi kafa şişirici adama dönüşüvermeleri çokta zaman almaz.

 Kahve kültürü yancılarıyla vardır. Lakin zaman gelimi oyuna yapılan müdahaleleri dizginleyemeyip oyunun içine sıçarlar. arada bir sus kardeşim müdahelesi yapılmalıdır bu adamlara. Yoksası baş ağrısıdır, oyunun haklanmasıdır oynadığından bir bok anlamamaktır.
Gaipten gelsin:
''8 koz maça!
ohaaa, elin 6 bile yapmaz!''

Oyunun hırsının artması, hesabın kabarmasına bağlı olduğu için en önemli görevleri olan "hesap kabartma" işinde uzmanlaşmıştır bunlar.

Heleki sigara yasağından sonra önemleri dahada artmıştır. "sen devam et ben bi tüttürüp geleyim"

 Ara sıra utanmadan dışarıdan tost veya döner bile söyleme yeteneğine sahip bu kişiler "batak" oyununu gerçek anlamda batağa dönüştürebilirler.

Kendi içlerinde gruplara ayrılırlar; tavla yancısı, okey yancısı, kağıt yancısı. 

Tavla yancıları çirkin kişilikteki insanlardır. Yedikleri içtikleri yetmezmiş gibi bir de istediği kişiye oyunu kaybettirme özelliğine sahiptir. "hooopp baba elindeki değirmen taşı değil zar. ne salladın aq! se bai dü! Koptu Ahmet'in ödü" gibi çirkin söylemlerle istediği kişiyi psikolojikman zayıflatıp oyundan düşürebilir.

Okey yancıları eğer sıkı muhabbetin olan kişilerse oyuna yüksek anlamda katkıları olabilir. Kaş-göz hareketleriyle eşinin döndüğünü, tek taşa olduğunu vb. kritik tüyoları size vererek oyun almanızı sağlayabilir.

En hayırsızı kağıtçılardır. Yancılığın ta kendisi olan bu kişiler tamamen kendilerini oralet içmeye odaklamış "oralet canavarlarıdır". Ara sıra işin dozunu kaçırıp "Ustaa! çatlat bakayım ordan bana bi sütlü nes!" nidasıyla insanı çileden çıkarır. Hayatında 3'ü bir aradayı poşet olarak bile görmemiş bu kişi Nestle'nin 50 yıllık arkadaşıymış gibi nescafe'ye "nes!" diye seslenir.

Batıl inançları olan oyuncuların kazanmalarında ve kaybetmelerinde büyük rolleri vardır. En büyük iyilikleri tabela tutarlar.